Meso se već nekoliko tisuća godina konzervira na niskim temperaturama. Temperatura je jedan od osnovnih čimbenika, koji određuje brzinu enzimskih, kemijskih i fizičkih promijena. Pri snižavanju temperature usoporava se, a većim dijelom i zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama. Temperature hlađenja i smrzavanja osiguravaju održivost i odgovarajuću kvalitetu mesa u određenom vremenskom periodu. Kako bi zadovoljili minimalne veterinarske uvjete potrebno je izabrati odgovarajuće rashladne uređaje koji omogućuju postizanje kvalitete mesnih proizvoda.
- Skladišta svježeg mesa i mesnih proizvoda
- Skladišta zamrznutoga mesa
- Brzo hlađenje mesa i mesnih proizvoda
- Zamrzavanje mesa u zračnome toku
- Hlađenje manipulacijskog ili proizvodnog dijela
Najbolji način za očuvanje arome i kvalitete ribe je njezino smrzavanje. Smrzavanje uvelike smanjuje
biokemijske reakcije u organizmu ribe. Kako bi se riba brzo i kvaliteno zamrznula te uskladištila potrebni su sljedeći rashladni sustavi:
- Tuneli za trenutno smrzavanje ribe
- Hladnjače za smrznutu ribu
Nakon što je riba smrznuta, mora biti pohranjena na konstantnu temperaturu od -23 ° C ili ispod kako bi zadržala trajnost i kvalitetu.
Za sva dodatna pitanja o nama i našim proizvodima i uslugama kontaktirate nas preko e-mail adrese info@frost.ba.